Υψηλάντου 24, (1ος όροφος), 43100 | Καρδίτσα

Συχνές Ερωτήσεις

Εχετε απορίες?

Είναι καλό κάποιος  να αναζητήσει την ψυχοθεραπεία, όταν νιώθει ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που ανακύπτουν στη ζωή του, δεν είναι πια επαρκής και λειτουργικός.

Όταν αντιλαμβάνεται ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές του προς τον εαυτό του και τους άλλους δε τον βοηθούν να ζει ικανοποιητικά και ουσιαστικά τη ζωή του, τότε μπορεί να αποφασίσει την επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή.

Η ψυχοθεραπεία ενδιαφέρεται να κατανοήσει, να αναδείξει, να οδηγήσει στην αυτογνωσία του προσώπου και όχι να ανακουφίσει πρόσκαιρα από τον ψυχικό πόνο με εύκολες συμβουλές και στήριξη. Στόχος της θεραπευτικής εργασίας είναι η προσωπική ανάπτυξη, η καλλιέργεια δεξιοτήτων και η μετακίνηση του ατόμου σε πιο λειτουργικά επίπεδα καθημερινότητας αναλαμβάνοντας το ίδιο την προσωπική ευθύνη της ζωής του.

Ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν συχνά τους ανθρώπους που έρχονται για θεραπεία, είναι:

​-Διαχείριση τραυματικών γεγονότων (πένθος, διαζύγιο, μακροχρόνια νοσήματα, αυτοάνοσα, φυσικές καταστροφές, κακοποίηση, ξαφνικές απώλειες κ.α )

-Κρίσεις πανικού

-Προβλήματα σχέσεων

– Δυσκολία διαχείρισης συζυγικών / οικογενειακών κρίσεων

-Δυσκολίες που προκύπτουν από την προσαρμογή σε νέες φάσεις ζωής (γάμος, γέννηση ενός παιδιού, έξοδος των παιδιών από το σπίτι, συνταξιοδότηση, εμμηνόπαυση κ.α)

-Δυσκολίες στο γονεϊκο ρόλο

– Προβλήματα στη σχέση με τον εαυτό ( πχ ζητήματα αυτοπεποίθησης, απομόνωση, αίσθηση μοναξιάς)

– Δυσκολία στην επικοινωνία και στη συναισθηματική έκφραση

-Δυσκολία στο χτίσιμο Βιώσιμων Σχέσεων και Λειτουργικών Ρόλων στα πλαίσια της Οικογένειας, της Εργασίας και του ευρύτερου Κοινωνικού Χώρου

-Απώλεια εργασίας καθώς και προβλήματα στο εργασιακό πλαίσιο

– Θέματα υπογονιμότητας

-Κατάθλιψη ή καταθλιπτική διάθεση

-Διαταραχές πρόσληψης της τροφής

-Σωματικές ενοχλήσεις ή ασθένειες

-Θέματα  σεξουαλικής ζωής

– Ψυχοσωματικά προβλήματα

– Αυτοτραυματισμοί κλπ

Ο ψυχοθεραπευτής – ψυχοθεραπεύτρια  αποτελεί  προσωπική επιλογή και ευθύνη του κάθε ανθρώπου. Χρειάζεται να είναι κάποιος που να σου ταιριάζει, να αισθάνεσαι ότι μπορείς να συνδεθείς μαζί του και να μπορείς να τον εμπιστευθείς.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις που προηγούνται της εμπιστοσύνης και είναι σημαντικές προκειμένου να επιλέξεις κάποιον ψυχοθεραπευτή. Τέτοιες είναι : η πιστοποιημένη εκπαίδευση, σε κάποια από τις διεθνώς αναγνωρισμένες προσεγγίσεις συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας. Αυτή η εκπαίδευση, δεν αρκεί να είναι άρτια σε θεωρητικό μόνο επίπεδο, αλλά χρειάζεται να περιλαμβάνει σοβαρή πρακτική εξάσκηση, εποπτεία και κυρίως προσωπική θεραπεία του ίδιου του θεραπευτή . Η προσωπική θεραπεία του ψυχοθεραπευτή, είναι βασική προϋπόθεση για να μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά άλλους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων μονοπατιών.

Επίσης η τήρηση του απορρήτου των συνεδριών και των  ατομικών στοιχείων του θεραπευόμενου, τα ξεκάθαρα όρια στους ρόλους, ο σεβασμός και το αυθεντικό ενδιαφέρον προς τον θεραπευόμενο είναι βασικά συστατικά οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο της συστημικής ψυχοθεραπευτικής κατεύθυνσης η πρώτη συνεδρία είναι διερευνητική και για τα δυο μέρη, για το θεραπευόμενο αλλά και για τον θεραπευτή. Είναι σημαντικό, πριν γίνει εκτενής αναφορά στο πρόβλημα, να πραγματοποιηθεί  η «σύνδεση» (joining) με τον θεραπευόμενο. Αυτό σημαίνει ότι ο ψυχοθεραπευτής έχει να γνωρίσει τον άνθρωπο, να ακούσει την ιστορία του, να πάρει μια πρώτη εικόνα. 

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση ο θεραπευόμενος επικοινωνεί τον λόγο που τον έφερε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή εκφράζοντας έτσι ένα αρχικό αίτημα του.

Πολλές φορές ο θεραπευόμενος έρχεται με ένα ασαφές αίτημα, χωρίς να γνωρίζει τα πραγματικά αίτια που τον οδήγησαν στο να ζητήσει βοήθεια. Η παρέμβαση του θεραπευτή έγκειται στο να κάνει ξεκάθαρο το ασαφές ώστε να αποφασίσει ο θεραπευόμενος αν επιθυμεί να δεσμευτεί στην θεραπευτική διαδικασία.

Η πρώτη συνεδρία είναι πολύ σημαντική και για τον ψυχοθεραπευτή μια και χρειάζεται να διερευνήσει αν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον θεραπευόμενο και κατ’ επέκταση να τον αναλάβει.

Επίσης σε αυτή την αρχική φάση τίθεται από τον ψυχοθεραπευτή το πλαίσιο συνεργασίας που αποτελεί και το πρώτο θεραπευτικό συμβόλαιο. Στοιχεία του πλαισίου είναι η συχνότητα και η διάρκεια των συνεδριών, ο χρόνος προσέλευσης, η πολιτική των ακυρώσεων της συνεδρίας κλπ

Στη φάση αυτή έχει ο θεραπευόμενος έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει για τη συνέχεια ή όχι της ψυχοθεραπείας του

Οι ατομικές συνεδρίες διαρκούν 50 -55 λεπτά, ενώ στις περιπτώσεις οικογένειας και ζεύγους ο χρόνος κυμαίνεται γύρω στη  1 ½ ώρα.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα μαγικό ταξίδι αυτοανακάλυψης καθώς βοηθάει το άτομο να εξερευνήσει σε βάθος και να φωτίσει και άλλες πλευρές του εαυτού του.

Η συνολική διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς ο καθένας είναι μοναδικός και έχει το δικό του ρυθμό επεξεργασίας, αφομοίωσης και αναδόμησης. Είναι σημαντικό  η ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας να συμφωνείται από κοινού μεταξύ θεραπευτή-θεραπευόμενου. 

Ωστόσο η ψυχοθεραπεία διαρκεί όσο ο ίδιος ο θεραπευόμενος αποφασίζει να είναι ταξιδιώτης στο ψυχοθεραπευτικό ταξίδι.

 Μπορεί να επιλέξει να  σταματήσει  σε οποιαδήποτε στιγμή και φάση της ψυχοθεραπείας, λαμβάνοντας και το ανάλογο «καθρέφτισμα». Ο ψυχοθεραπευτής οφείλει να τον «αφήσει» να φύγει, αφού πρώτα τον φροντίσει μέσα από μια ουσιαστική ανατροφοδότηση. 

Δηλαδή, έχει να του αναδείξει τα δυνατά του σημεία, αυτά που δούλεψε και επεξεργάστηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριών, αυτά που έχει ακόμα να δουλέψει και να εξελίξει, αυτά από τα οποία κινδυνεύει αν δεν βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. 

Σε κάθε περίπτωση η ψυχοθεραπεία ζητάει χρόνο, δέσμευση και προσωπική επένδυση για να φτάσει να  καρποφορήσει.

Ένα παιδί είναι αναπόσπαστο μέρος της οικογένειάς του. Γι’ αυτό ο θεραπευτής θα δει πρώτα τους γονείς, ύστερα το παιδί και τελικά θα δουλέψει με όλους μαζί. Το οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτές τις ηλικίες λύνεται μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο. Διότι, αν δεν υπάρχει κατανόηση και αλλαγή από τους γονείς, το πρόβλημα του παιδιού δεν θα μπορέσει να λυθεί ικανοποιητικά. Συνεπώς το παιδί αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της οικογενειακής θεραπείας, σύμφωνα με τη συστημική ψυχοθεραπεία. 

Η συμβουλευτική είναι πιο συνοπτική και εστιάζει περισσότερο στη συμπεριφορά του ατόμου και στη διαχείριση των καταστάσεων.

Η συστημική ψυχοθεραπεία από την άλλη, εμβαθύνει  / εστιάζει στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, στην προσωπικότητά του ατόμου και στη στάση του στη ζωή. Είναι ένα μαγικό ταξίδι αυτοανακάλυψης καθώς βοηθάει το άτομο να εξερευνήσει σε βάθος και να φωτίσει και άλλες πλευρές του εαυτού του.

Και οι δυο διαδρομές περπατούνται… Η πρώτη τελειώνει γρηγορότερα, η δεύτερη είναι μεγαλύτερη, διακλαδώνεται σε μονοπάτια και μετά και σε άλλα μονοπάτια. Είναι πιο δύσκολη και κοπιαστική καθώς αγγίζονται βαθύτερα κομμάτια του εαυτού, όμως έχει και τις πιο μαγευτικές θέες.

Η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία αλλαγής του ατόμου, μία διαδρομή αποκαλυπτική αν την εμπιστευτείς και είσαι ανοιχτός να την ζήσεις και να την απολαύσεις.